PHPP bemutatása

PHPP tervezési csomagA passzívházak tervezéséhez elengedhetetlen a PHPP (Passivhaus Projektierungs Paket) számítás. A PHPP számítás egy részletes ellenőrző és igazoló számítás annak bizonyítására, hogy a tervezett épület megfelel a passzívház kritériumainak. Ezzel a számítással még a tervezés során vizsgálhatjuk, milyen energetikai változásokat vonnak maguk után a különböző szerkezeti, alaprajzi, tájolási és  tömegformálási megoldások.

A PHPP alkalmazásával a tervezés stádiumában lévő passzívház energiamérlege könnyedén meghatározható, a komponensek változtatásával korrigálható, mivel egy épület tervezése során több szempontnak egyidejűleg kell érvényesülnie (forma,anyaghasználat,funkciók,stb).  

 

A jól elkészített számítás megmutatja az egyes elemek energiamérlegre gyakorolt hatását, melyek ismeretében könnyebbé válik a tervezés, relatív egyszerűen letesztelhetőek a felmerülő alternatívák. A több mint 200 passzívházban elvégzett mérés igazolta, hogy általános körülmények között a PHPP-ben előzetesen kiszámolt hőszükséglet a későbbi ténylegesen fellépő fogyasztással messzemenően megegyezik.

 

A PHPP nem azért lett elsősorban kitalálva, hogy igazolást állítsunk ki vele, inkább egy tervezőeszköz, amivel az építész és a szaktervező a passzívházat szakszerűen tervezni és optimalizálni tudja. A PHPP segítséget ad az ablakok betervezéséhez, a lakásszellőztetés betervezéséhez és a gépészet betervezéséhez is. A PHPP az egész házat egy egységként kezeli, beleértve a szellőztetést és az egyéb gépészetet.