Mintaház

A PHPP számítás menetét egy mintaházon mutatjuk be.

 

Legyenek a kiinduló adatok a következők:

- Lemezalap, négyzet alapterület, a szigetelés körbeér, lapos födém, 1 szintes épület.
- Bruttó alapterület 100 nm
- Belső hasznos terület: 100 nm - külső falak(17,6 nm) - belső falak(2,7 nm) = 79,7 nm
- Belmagasság: 2,5 méter
- Személyek száma: 3 fő


Az éghajlat munkalapon budapesti klímát határozunk meg.

 

A Tanúsítvány munkalapon megadjuk az épület címét, tervezők nevét, a ház jellegét (lakóépület), személyek számát, illetve a számítás típusát (standard).

Tanúsítvány munkalap PHPP

 

Ezután az U-értékek munkalapon a külső határoló valamennyi szerkezet rétegrendjeit visszük be. A mintaház rétegrendjei:
Lemezalap: 20 cm XPS a vasbeton alap alatt és 18 cm EPS fölötte
Homlokzati falak: Vasbeton magon 30 cm grafitos EPS
Tetőszerkezet: A 15 cm-es szarufák között kőzetgyapot, alatta megszakítatlanul 5 cm vastag PIR-ALU, felette 18 cm PIR.

U-értékek munkalap PHPP

Az U-lista munkalap az így meghatározott hőátbocsátási tényezőket és a szerkezetek vastagságát tartalmazza.

 

A Felületek munkalapon történik a ház külső határoló felületeinek meghatározása. Mindig a termikus burok legkülső méretét kell figyelembe venni, így pl. a homlokzati magasság a 2,5m belmagasság a 0,71m lemezalap és a 0,42m tetővastagság összege, tehát 3,63m. Ezen az oldaon számos adatot kapunk arról, hogy melyik felületen mekkora a hőveszteség. Az egyes felületekhez hozzárendeljük a megfelelő U-értéket.

Felületek munkalap PHPP

 

A Szellőztetés munkalapon méretezési térfogatáram kerül meghatározásra. Zehnder gépet választottam 84% névleges hatásfokkal. Itt kell megadni a Blower-door vizsgálati eredményt. Ha ez még nem áll rendelkezésre (és tervezési fázisban még nem áll), akkor n50= 0,6 1/h-t veszünk fel (a példában 0,4 1/h maradt, a tapasztalatok szerinti becslésünk). Ez amúgy a passzívház követelmény határértéke. Itt történik a levegő fagymentesítés/előmelegítés figyelembe vétele és a környezettel a szellőzőberendezést összekötő csővezetékek hőhíd számítása is.

Szellőztetés munkalap PHPP

 

Az Ablak munkalapon bevisszük az ablakok méretét és tájolását. A mintaházban a déli oldalon van a legtöbb ablak (összesen 5,8 X 2,4 méter) ezen kívül a keleti és nyugati oldalon is külön-külön 3,6 X 1,5 méternyi. Északon csak egy apró WC-ablak és a bejárati ajtó. Meg kell adnunk, hogy a beépített ablakok egyedül, vagy másik ablak mellett helyezkednek el. Ezen a munkalapok később megkapjuk az összesített "ablak-hatást" is, tehát a sugárzási nyereségeket és a transzmissziós veszteségeket.

Ablakok munkalap PHPP

 

Az Ablaktípus munkafüzeten bevisszük a választott nyílászáró (és üvegezés) adatait. Példánkban legyen  minősített, fa passzívház ablak (FG), 0,84-es kerettel 0,5 üvegezéssel 52%-os G értékkel. Beépítés a szigetelés külső síkjába történik, a keretre a szigetelés rátakar. Itt adunk meg beépítési és üvegezési hőhíd tényezőket is.

 

Az Árnyékolás munkalapon a szomszédos objektumok, az ablakkáva, illetve az épület sajátosságaiból eredő árnyékolási tényezők meghatározása történik. A fák árnyékoló hatását is bevihetjük.

 

A fűtési hő munkalapon összesítve látjuk az eredményeket. Itt a veszteségek (transzmissziós és szellőzési) és nyereségek (sugárzási és belső) összegzése történik meg, a nyereségek hasznosíthatósági fokának figyelembe vételével. A kapott végeredményünk: 14,2 kWh/m2év. (Az alábbi ábrán 13 kWh/m2év látszik: a tanúsítvány oldalon (az ablakok relatív nagy felülete és néhány egyéb tényező miatt) havi eljárás módot kellett választani a számítás során --> így 13 helyett 14 lesz az eredmény)

Fűtési hő PHPP

 

Méretezési fűtési hőigényre 1,2 kW -ot kapunk, ez a várható leghidegebb napon igényelt fűtési teljesítmény.

 

Hamarosan feltöltöm az excel munkalapjainak képformátumát. A csatolt dokumentumok nem szerkeszthetőek, az excel-ből külön lettek kimentve, a programot ugyanis nem tehetem közkinccsé, szerzői jogok miatt. Meg lehet nézni, hogyan lettek kitöltve, de hiába lesz valami átírva rajta, nem történik "semmi".

 

Ezek a tervezési fáziban megadható adatok. Később a további munkalapok kitöltése is megtörténik, megkapjuk a primer-energia felhasználást is. Hamarosan azokat is bemutatjuk. A fűtési igényt azonban már így is elég pontosan meghatároztuk, az már csak a kisebb finomítások miatt fog változni.