Megtérülés számítás

Megtérülés számítás

Napelem diagram

Egy átlagos családi ház évente kb. 3000 kWh áramot használ fel, mely 50 Ft/kWh áramdíj esetén 150 000 Ft éves villanyszámlát jelent.

Várhatóan évi 5%-kal drágul az áram. (Az elmúlt 15 év alapján inkább évi 8-9%-os drágulás várható, de vegyük figyelembe az esetleges kormányzati csökkentések hatását is.) A jobb oldali diagramon színezett terület az évek során összesen megtakarítható villanyszámlát jelenti. Tehát pl. 9 év alatt közel 2 millió Ft spórolható meg egy 3000 kWh áramot megtermelő rendszerrel. 

Kérdés: Mekkora és mennyibe kerül egy ilyen rendszer? 

 

Általában azt mondják, hogy 1 kWp napelem hazánkban várhatóan 1100 és 1350 kWh között termel. Ha nem vagyunk ennyire optimisták, feltételezhetjük, hogy Budapesten 1 kWp napelem 1000 kWh áramot termel meg. Szükségünk lesz tehát egy 3 kWp névleges teljesítményű rendszerre, és egy déli tájolású, nem leárnyékolt területre (pl. ferdetető) ahova a paneleket elhelyezhetjük.

 

Mennyi időn belül szeretnénk, hogy "visszahozza" a rendszer az árát? (A teljes, kiépített, engedélyeztetett rendszer)

Ha 10 éves megtérüléssel megelégszünk, 2 millió Ft adható a rendszerért.

Ha 8 éves megtérülést szeretnénk, ne adjunk többet 1,6 millió Ft-nál! Ez már igen jó befektetésnek számít, gyakorlatilag 10%-os nettó banki kamatlábbal vethető össze. Ma pedig a bankokban maximum 3-4% adózott kamatot nyerhetünk!

 

TOVÁBBI RÉSZLETEK, érdekes tudnivalók: http://naprakesz-napelem.hu/tudastar/megterules