Miért érdemes?

Sokszor adódik a kérdés, miért érdemes PHPP számítást készíteni alacsony fűtési igény esetén (30 kWh/m2év értékig), mivel tartalmaz több vagy fontosabb információt, mint néhány más energetikai számoló program? 

 

  • FelületekElőször is egy logikusan felépített, igazi tervezés-segítő programról van szó. Ha rendesen bevittük az épület adatait, nagyon gyorsan látjuk minden változtatás energetikai hatását. 
  • Nem csak azt adja meg nekünk a program, hogy mekkora a hőveszteség. Azt is látjuk, hogy pontosan a veszteségek milyen arányban oszlanak el az ablakok, a tetőszerkezet, a homlokzati falak, az alap, (stb.) között.
  • Egyszerűen és gyorsan tudunk rétegrendeket megadni és módosítani. A módosítások hatása azonnal látszik a fűtési igényen.
  • Pontosan kiszámítható a hőveszteség a talaj felé, különböző esetekben.
 
  • Az ablakok szerepe egy ilyen szinten energiatakarékos háznál különösen fontos. Egy hagyományos építésű háznál az ablak sugárzási hőnyeresége a veszteségekhez képest elhanyagolható volt. Itt azonban az összes veszteség 30-60%-át fedezheti a szoláris nyereség! Éppen ezért rendkívül fontos és hasznos, hogy lehetőségünk van az ablakok pontos keret és üvegezési hőszigetelését és arányát, beépítési helyét, üvegezési hőhídát (stb.) megadni. Éppen ilyen fontos, hogy az épület vagy akár az ablakkáva, a szomszédos objektumok, a növényzet árnyékoló hatását is pontosan számításba vegyük. Mindez igen könnyedén végezhető el a PHPP-ben. Természetesen összegző táblázatban látható az ablakok hőmérlege is.
Ablakok
 
  • SzellőztetésA szellőztetéssel kapcsolatban meghatározható a méretezési szellőztetési igény. A Blower-door légtömörség mérés eredménye a PHPP-be bevihető. Hővisszanyerő szellőztető gépet választunk annak hatásfokával (és áram igényével), megadjuk hogy milyen mértékű fagymentesítést, előmelegítést alkalmazunk a friss levegőnél és nagyon pontosan megkapjuk a szellőztetési hőveszteséget is. 
 
 
 
  • TanúsítványA nyári túlmelegedés, az ez ellen megvalósítandó nyári árnyékolás is tervezhető. 
  • A választott fűtési módszernek, HMV előállításnak megfelelően, továbbá a műszaki berendezésektől függően éves primerenergia felhasználás meghatározása is megtörténik, mely megfelelően alacsony értéke a passzívház minősítés egyik feltétele.
  • A PHPP-ben központi szerepe van az eredmények jól láthatóvá tételének. Több munkalap is az eredmények összegzésével foglalkozik, ahol minden apró változtatás megjelenik. 

 

A PHPP-ben az a jó, hogy direkt alacsony energiás házakra és passzívházakra van "kitalálva". Egy precízen kitöltött számítást hozzá nem értő is tud kedve szerint módosítani, az eredményre gyakorolt hatás függvényében rétegrendet, ablak minőséget, szellőztetőgépet (stb...) választani.

 

A PHPP-ben nagyon egyszerűvé válik a gazdasági racionalizálás. Erre egy példa:

 

Tegyük fel, hogy éjszakai árammal fűtünk egy 250 nm-es épületet, éves fűtési költsége a számítás szerint 100 ezer Ft lenne. Úgy döntünk, hogy 5 cm-rel csökkentjük az alap-, a tető-, és a homlokzati falak szigetelését is. Mennyi a fűtési költségre gyakorolt hatása? Jó döntés ez? 1 perc alatt kiderül, hogy a fűtési költség évente csupán 12 ezer Ft-tal nő, a megpsórolt szigetelésanyag több, mint 350 ezer Ft. Egy jó PHPP számítás sokszorosan hozhatja vissza az árát, ha gazdasági optimalizálásra akarjuk használni.