Építkezés folyamata

 

 

2011. szeptemberében indult az építkezés.

 

  • Alapozás
 

Budapest XVI. kerületében található a kertvárosi, aprótelkes 649 m2-es terület, ahol a ház felépül.

A bruttó alapterületet (+ az alapszigetelés oldalszigeteléséhez szükséges területet, amely a föld alatt lesz később) 80 cm mélységben kiásták.

A már ismertetett rétegrend képekkel illusztrálva:

 

alapozás

alapozás

alap rétegrend

betonozás

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mixer

 

  • Falazás földszint
 

A homlokzati falak 5/15/20-as Neopor zsaluból készültek. A képeken látható az igen nagy déli tájolású ablakoknak kihagyott hely, illetve, hogy a belső teherhordó falak 5/15/5-ös Neopor zsaluból készülnek, amivel a hangszigetelés is megoldott. Gyorsan lehet haladni az építkezéssel, ha ugyanolyan szerkezetűek a külső és belső falak.

A 25 cm-es vasbeton lemezalapra még nem került rá a 18 cm EPS, a szerelőbeton és a burkolat. Ha ezek is rákerülnek, akkor kapjuk meg a nullszintet. A lábazat melletti 10 cm-es XPS még látható, később már a föld alatt lesz.

Az alsó szint összesen 10 sor 25 cm magas elemből áll, a 10. sorban vannak az áthidalók is.

Falazás

Falazás

 Fal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Födém

Első lépésként felállítottuk a DOKA födémzsaluzatot. A koszorúelemek a 11. sorba kerülnek. A 40 cm-es (20/15/5) Neopor elemekből a belső 5 cm-es réteget levágtuk, a külső 20 cm-es részt pedig ragasztással ráillesztettük a 10. sorra, ez már megtartja a monolit vasbeton födémet. 
A képeken látható módon a födémben elhelyeztük a mennyezeti fűtéshez és hűtéshez szolgáló HAKA padlófűtéscsövet, melyet az alsó vashálózathoz rögzítettünk. Szintén elhelyeztünk 75 mm-es csöveket az alsó szint be- és elszívásaihoz. Nem feledkeztünk meg a szobákban a mennyezeti lámpák dobozainak berakásáról sem. A vasalás befejeztével a födém betonnal való kiöntése fél napot vett igénybe.
mennyezetfűtés
Födém
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  • Falazás emelet

Az emeleti szinten a déli (t.i. dél-keleti, de délinek neveztem el), nagy ablakokkal rendelkező homlokzat 8 teljes sorból áll, ezután az áthidalók a 8.sor+15cm (215 cm) magasról indulnak, így a homlokzati fal az emeleten összesen 240 cm magas. A többi homlokzati fal (déli fal többi része, illetve északi, keleti és nyugati), csupán 6 sor (összesen 150 cm) falazóelemből áll.
Így a nulla szinttől, levegővel érintkező falfelületeink 515 és 425 cm magasak. Erre jön rá a szelemen, és innen indul majd a tetőszerkezet. A fal megkapta a megfelelő vasalást is, hogy bírja majd a tetőszerkezet rá ható szétfeszítő erejét. 
passzívház homlokzat
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
passzívház falazás
 passzívház falazás
 
  • Tetőszerkezet

Még a tél beállta előtt elhelyeztük a tetőn az OSB-t, a 14 cm PIR-t, tetőfóliát és a cserepeket.

Az OSB alá, a szarufák közé még 14 cm EPS jön majd, ez alá pedig 12 cm PUR. A tetőtérbeépítés miatt az északi oldalon néhány helyen a vastag tetőszerkezet miatt túl alacsonnyá válna a belmagasság. Itt az OSB alá 14 cm EPS és 2 cm PUR (PUR-hab szórás technológiával) jön majd.   

Ezen kívül a nyílászárók helyére ideiglenes ablakokat készítettünk, egyszerű fa keretre fóliát húztunk. Az ablakokat csak később tesszük a helyükre, mikor a falakban a beton már teljesen kiszárad.

tetőszerkezet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Ablakok beépítése

A minősített fa passzívház ablakaink elég nagy méretűek, 3m x 2,25m (emeleten 3m x 2,1m) méretűek, amiből 1m rész a nyíló szárny, a másik része fix. A gyártó nagy mértékben megkönnyíti ezekben az ablakok a beépítését: a fix üveget ők maguk szerelik be az  ablakkeretbe, miután a keret megfelelően rögzítve lett a falban. Ez igen fontos tényező, mert fix üvegeink 150 kg-osak, és szinte lehetetlen lett volna kézi erővel úgy beépíteni az ablakokat, hogy az üvegezés bennevan. 

Beépítés során először felragasztottuk a keretre a szalagot (Förch), majd a két oldalon 3-3, alul és felül az ablakok osztásánál 1-1 laposvasat rögzítettünk a keretre. Beillesztettük a keretet, függőbe állítottuk, és a vasakat a beton rétegbe rögzítettük. 1 nap múlva körbefújtuk purhabbal. Összesen 1 cm szigetelés maradt kívül az ablakok külső síkja előtt. A teljes déli felületre (ahol ezek a nagy ablakok vannak) kősőbb fújunk 5 cm

PUR-habot (így a falon 5, az ablak keretek előtt összesen 6 cm PUR lesz) A kereteket 2 cm-ig fogja a PUR szigetelés körben kívülről
eltakarni, ezáltal teljesen hőhídmentesen és légtömör módon lesznek az ablakok behelyezve.
Ablak előkészítése

  Rögzítve

 

  • Purhab szórás
Meg szerettünk volna ismerkedni a Purhab szórás technológiával, ezért a házon a déli felületre (ahol a nagy ablakok vannak), illetve egyes belső részekre is fújattunk kétkomponensű, zártcellás Purhabot.
A külső felületen 2 napos előkészületi munkát igényelt az, hogy a szórás előtt pontosan létrehozzuk a kifújandó felületet, és védjük az ablakokat, illetve lehetővé tegyük, hogy az ablakok keretéből 2 cm-nyi a PUR mögé kerüljön. (ezáltal a beépítési hőhidat teljesen megszüntetjük, és a légtömörség is tökéletes lesz) 
A szórás után 1 napos, kemény munka volt a felületek lecsiszolása, ugyanis a szórás során a várt +/- 1 cm-es eltérésnél jóval nagyobb volt az egyenletlenség.

 

Belső felületeken a külső fal és tető találkozási helyére szórtunk PUR-t, méghozzá a talpfaszelemen belső oldalára (külső oldalon amúgy a tetőn lévő 14 cm-es PIR és a falazóelem találkozik egymással, de a belső oldalon itt már nem vágtuk be a szarufák közé az EPS-t, hanem inkább szórtunk.)

PUR fújás előtt

Ablak védelem Pur fújás előtt - bent

Lecsiszolt felület

PUR - ablak kereten PUR fújás után - bent